Mars – Skyltfönsterutställning, Lawrence Adams

2021-03-08 | Konst

Lawrence Adams

Skyltfönsterutställning t o m påsk 2021.

Ur ett bildarkiv. Bl a Stockholmsbilder från 40 och 50-tal.

Lawrence föddes 1921 i Chicago. Fadern var född i Sverige men emigrerade till USA 1902. Moderns föräldrar hade emigrerat till USA från Värmland redan på 1880-talet. Pappan var affärsman och hade affärer i Europa så på 30-talet flyttade familjen till Sverige och blev sedan kvar vid krigsutbrottet -39.

Berättat av Lawrence, liten anekdot: ”Första tiden i Sverige gick jag bio varje kväll för att höra språket. Som tur var hade vi fått bekanta som ägde biografer på Östermalm så att vi kunde gå gratis. Systrarna som ägde biograferna kunde fylla upp baksätet i min lilla Morris, som knappt kunde ta sig upp för en backe med den lasten.”

Familjen hyrde en lägenhet på Norr Mälarstrand. Troligen blev det en hel del fotopromenader i omgivningarna då många av bilderna från den här tiden är tagna i kvarteren runt centrala Stockholm. Bilderna är tagna med bl a Rollicord och Leica. Stor vikt lades vid komposition. Lawrence gick bort 2002.

Atelje Öga har kurerat bilderna han lämnar efter sig och visar här en utställning. Mycket tid har lagts på att gå igenom mängder med negativ, dia och små pappersbilder för att välja ut dels de bilder vi tycker har en särskilt konstnärligt fotografisk kvalitet men även intressanta Stockholmsmotiv från en svunnen tid.
Utställningen visar också prov på hur gamla fotografier kan få nytt liv och hur de kan återskapas, förstoras, printas och ramas in på olika sätt.

I det här inlägget visas ett större antal bilder än de som fick plats i skyltfönstret. I de flesta fall har platsen gått att identifiera men vi reserverar oss för att någon enstaka feltolkning av var bilden tagits kan förekomma.

Foto: Lawrence Adams
Reprofoto, bildredigering, utskrifter och inramning: Annika Adams

Senaste inlägg

Samlingsutställning – December

I december månads samlingsutställning är vi glada att få visa upp några av de konstnärer som varit med oss ifrån början:Kerstin Mattsson. Akryl och akvarell. instagram: @kerstiniroslagenÅsa Alneng. Akryl, olja, akvarell, collage instagram: @asaalnengdesign.artJohnny...

läs mer

www.ateljeoga.se använder cookies. 

Gillar du detta?

Vad kul!