Om återanvändning av gamla ramar

2021-05-20 | Blogg, Nyheter

Kära gamla ramar!

Jag får ofta frågan om det går att återanvända den gamla ramen. Bilderna nedan visar anledningen till att jag ibland nekar till dessa jobb. Glaset spricker och materialet får inte plats i falsen. Litografin i den här ramen var monterad med en kartong av tunnaste papp och belastningen av ny passepartout, ny bakkartong och nytt glas gjorde att glaset sprack vid infästning.

Ramar från t ex 60-70tal är ofta tunna, av klen kvalitet, skadade i hörnen och dessutom väldigt låga i falsen. De var kanske gjorda för en tunn pannå eller en enkel affisch. Dagens material är av högre kvalitet, kartongerna är t ex kraftigare och det som händer är att hela paketet (glas, passepartout och bakkartong) inte får plats i den låga falsen.

Ett annat problem är att glaset spricker pga spänningar som uppstår, pga att materialet inte är anpassat för ramen. Då får man ta upp alltihop igen, skära om glaset, prova en annan infästningsmetod och hålla tummarna för att det håller…

Allt detta gör att det hela i slutänden tar mer tid och blir mer kostsamt än att göra en helt ny inramning!

Kom gärna in med era gamla ramar! Inget är väl vackrare än en riktigt fin, gedigen sådan, det är jag den första att stryka under på.  Men jag behöver först göra en bedömning om det går att återanvända den eller ej.

Ofta är det värt pengarna att gör en helt ny, fräsch inramning som håller många år framöver. Det behöver inte ens bli dyrare..

Senaste inlägg